søndag 21. oktober 2012

Vi utvider

Ja her skjer det fort for tiden.
Dr Mazen har lenge ønsket å gjøre mere for barnas tannbehov, Men i denne byen Jerusalem med høye murer er det ikke alltid like lett å få til praktiske løsninger.

Men se her:
Al-Quds University har nå fått åpnet en splunka ny tannklinikk i tilknytning til Makkassed Hospital. og den er bærre lekker altså. Og ikke nok med det,men den ligger rett over gata for pikeskolen der vi jobber og bare fire-fem minutter fra gutteskolen. Det betyr også at tannlegestudentene er tilgjengelig for ungene på skolen mye lettere enn før.Da hadde flere av dem problemer med komme gjennom check-point ved Muren.




Så nå starter tannlegestudentene med supervision fra dr Mazen screening av alle førsteklassingene på onsdag.
Jeg har laget et forslag til registreringsskjema slik at funnene blir dokumentert ,sortert på "emergency" "can-wait" og "preventive" treatment og arkivert. Etter screeningen som gjøres gratis, får alle foreldrene en kopi av dette og anmodes om å følge opp anbefalt behandling




Dessuten flyr vi nesten ned dørene til rektors kontor for de skal ta ansvar for at foreldrene blir informert og gir sitt samtykke til videre behandlig.  Og rektor skriver ned på arabisk og kaller inn til foreldremøte og organiserer, Dørene hennes rennes også ned av mange andre,men vi er medregnet i hennes team som hun nå sier. Moro? Selvsagt er dette  utrolig og veeeldig moro.



 I tillegg til dette har Sigrid fått kontakt med en ny ung tannlegekvinne nær Damaskusporten og hun vil gi gratis tannbehandling til alle barn under 12 år. Vi har tidligere hørt litt forskjellig om dette   tilbudet for  alle innbyggere i Israel, så det har vært vanskelig å finne ut hva som er korrekt. NÅ sier i alle fall denne tannlegen at slik er det,men knyttet til at der er tegnet en forsikring.  Det har de fleste,men...... .  De ulike klinikkene har bestemt og valgt hvilken forsikring de er knyttet til og tar derfor  i mot pasienter med den bestemte forsikringen......, og det betyr at de som vil ha behandlig må lete opp den" rette" klinikken sjøl. Når de da i tillegg  ikke prioriterer tannbehandlig særlig høyt og at forsikrings-betalingen ikke alltid er prioritert, begynne man så smått å ane hvorfor tenner får leve sitt eget liv. you see?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar